X
X
X
X

cPanel Nedir? Artıları ve Eksileri + Nasıl Kullanılır

HomepageArticlesWeb Software DevelopmentcPanel Nedir? Artıları ve Eksileri ...

cPanel, web geliştiricileri ve barındırma şirketleri arasında en popüler kontrol panellerinden biridir. Genellikle WHM (Web Host Manager) ile eşleştirilir - her iki bileşen de el ele çalışır ve her biri ayrı roller oynar. Web Host Manager, sunucu üzerinde yönetimsel kontrol sağlar. Sunucu yapılandırmalarına ek olarak, WHM birden fazla hesap oluşturur ve birden fazla web sitesini yönetir.

Ayrıca, cPanel panosu çeşitli web dosyaları, MySQL, istatistikler, veri izleme ve SEO özellikleri sağlar. cPanel'in web geliştiricileri ve barındırma şirketleri arasında en popüler kontrol panellerinden biri olması şaşırtıcı değil.

Belirtmek gerekirse, bir barındırma sağlayıcısı bir sunucuyu WHM ile yönettiğinde ve müşterileri için cPanel hesapları oluşturduğunda, bu uygulama cPanel barındırma olarak bilinir .

E-Kitabı İndirin: İlk Web Sitenizi 9 Kolay Adımda Oluşturun

cPanel barındırma hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız okumaya devam edin. Bu makale, kullanma adımları ile birlikte cPanel'in artılarını ve eksilerini gözden geçirecektir. cPanel'in size uygun olmaması durumunda, onun kadar kullanışlı olan alternatiflerini isimlendireceğiz.

cPanel Barındırma Nedir?
cPanel barındırma, temelde cPanel kurulumunu içeren Linux tabanlı web barındırmadır. Barındırma planı, web barındırma öğelerinizi kontrol etmek için bir cPanel hesabı sağlar.

Bunu akılda tutarak, cPanel, paylaşılan, özel ve yönetilen WordPress barındırma dahil olmak üzere farklı barındırma türlerinde kullanılabilir.

Bu kontrol paneli, basit bir kontrol paneli çözümü arayan yeni başlayanlar için iyi bir seçimdir. Ancak diğer hosting kontrol panelleri gibi cPanel'in de avantajları ve dezavantajları vardır.

Artıları :

Kullanıcı dostu arayüz . cPanel arayüzü, çeşitli özellikleri yönetilebilir modüller altında sınıflandırarak kullanıcıların bunları kolayca bulmasını sağlar. cPanel kontrol paneli ayrıca sorunsuz gezinme için sezgisel menüler ve grafiklerle birlikte gelir.
Son derece uyumlu . En popüler kontrol panellerinden biri olan cPanel, Google Chrome, Safari ve Mozilla Firefox dahil olmak üzere çeşitli web tarayıcılarıyla uyumludur. Ek olarak cPanel, site oluşturucular ve SEO araçları dahil olmak üzere birçok üçüncü taraf uygulamasını destekler.
Geniş özellik yelpazesi . Gelişmiş teknik bilgi gerektirmeyen cPanel, kullanıcıların alt etki alanları ve FTP hesapları oluşturma , MySQL veritabanlarını yönetme ve site yedeklemeleri oluşturma gibi karmaşık görevleri gerçekleştirmelerine olanak tanır .
Otomatik yazılım kurulumu . cPanel yalnızca sayısız özellik sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Softaculous Apps Installer ile iyi bir şekilde entegre edilmiştir . Popüler içerik yönetim sistemleri de dahil olmak üzere 400'den fazla uygulamaya erişim sağlar. Softaculous, kurulumdan güncellemelere kadar tüm yaşam döngüsü boyunca her uygulamayla ilgilenir.
Güvenilir destek . cPanel forumları ve blogları bol miktarda kaynak içerir . Hem cPanel hem de WHM için özel teknik kılavuzlar da mevcuttur. cPanel ürünleriyle ilgili sorunların nasıl kullanılacağını ve çözüleceğini açıklar.
Eksileri :

Güvenlik açığı. Araştırmalar, cPanel'in iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) yönteminin kaba kuvvet saldırılarına karşı savunmasız olduğunu gösteriyor . Bunu önlemek için her zaman cPanel sürümünüzün güncel olduğundan emin olun.
Pahalı lisans. cPanel rakiplerine göre en yüksek lisans maliyetine sahiptir. Bu nedenle, yalnızca bir web sitesini yönetiyorsanız, web barındırıcısı size cPanel lisansını ödünç vereceğinden cPanel barındırma planı daha ucuz bir çözüm olabilir.
Veri kaybı veya bozulma riski. Büyük güncellemeler sırasında cPanel sisteminin yanlışlıkla sunucu ayarlarının üzerine yazdığı ve tüm verileri kaldırdığı zamanlar vardır. Bu, çökmüş veya arızalı bir sabit sürücü nedeniyle olur. Bu gibi durumlarda, web sunucunuzu geri yüklemek için tam bir olağanüstü durum kurtarma gerçekleştirmeyi deneyin.
cPanel Eğitimi: cPanel Nasıl Kullanılır
Artık cPanel'in artılarını ve eksilerini bildiğinize göre, onu nasıl kullanacağınızı öğrenmenin zamanı geldi. İlk cPanel eğitimine geçmeden önce , ona erişmenin farklı yollarını gözden geçireceğiz.

Genel olarak, çoğu sunucu hoş geldiniz e-postasında cPanel panosuna doğrudan bir bağlantı içerir. Ancak, eklenmiş bir bağlantı yoksa, tarayıcının adres çubuğu aracılığıyla cPanel hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

Site adresiniz HTTP ile başlıyorsa , URL'nin sonuna : 2082 ekleyin. HTTPS ile başlayan bir site adresi için :2083 yazın . Örneğin:

http://site-adres.com:2082
https://site-adres.com:2083
URL'ye erişin ve sizi cPanel giriş sayfasına götürmelidir.

 

cPanel kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazın ve Oturum aç düğmesine tıklayın. Kontrol panosuna girdikten sonra çeşitli modüller ve özellikler görmelisiniz.

Her bölümü ana işlevlerle birlikte açıklayacağız.

Dosyalar

Dosyalar bölümü, doğrudan dosya yönetimi için özellikler içerir . Bu bölümden, FTP istemcisi olmadan dosya yükleyebilir, gizlilik seviyelerini belirleyebilir ve bir yedekleme sihirbazı kurabilirsiniz.

Dosya Yöneticisini Kullanma

cPanel, masaüstü dosya gezgini uygulamaları gibi çalışan, kullanımı kolay bir dosya yöneticisi içerir; kullanıcılar dosya ve klasörleri kolayca düzenleyebilir, kaldırabilir veya ekleyebilir.

Dosya Yöneticisi düğmesine tıklamak sizi tüm web sitesi dosyalarınızı listeleyen sayfaya götürecektir.

Oradan, ilgili menü düğmesine tıklayarak çeşitli eylemleri gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz. Örneğin, bir dosyayı taşımak istiyorsanız, birini seçin ve Taşı düğmesine tıklayın. Bu, bir istemin görünmesini tetikleyecektir - sadece yeni yolu doldurun ve Dosyaları Taşı düğmesine tıklayın.


cPanel'deki her dosyanın sunucunuzu etkileyebileceğini unutmayın, bu nedenle site hatalarını önlemek için değiştirirken dikkatli olun.

Tercihler

Burası, cPanel panosunun dil, tema ve kullanıcı bilgileri gibi çeşitli yönlerini yapılandırabileceğiniz yerdir. Modül ayrıca yeni bir cPanel hesabı ekleme ve şifreyi yönetme özelliklerini içerir.

Temel Bilgileri Saklama

Bu bölümün en önemli özelliklerinden biri iletişim bilgilerinizi eklemektir. İletişim bilgilerinizi ve tercihlerinizi saklamak için İletişim Bilgileri uygulamasını kullanın .

Sağlanan alana e-posta adresinizi ekleyerek başlayın - sistem, posta kutunuza ve bant genişliği kotanıza ulaşmak gibi hesabınızdaki herhangi bir etkinlik hakkında sizi bilgilendirecektir.

Ardından sayfanın en altına gidin ve iletişim tercihlerinize göre kutuları işaretleyin. Örneğin e-posta adresiniz değiştiğinde haberdar olmak istiyorsanız ilgili kutucuğu tıklayın.

Belirli durumlar hakkında bildirim almak için kutuları işaretlemeniz yeterlidir. İşiniz bittiğinde Kaydet'i tıkladığınızdan emin olun .

veritabanları

Web siteniz WordPress gibi bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanıyorsa, kullanıcı adları, şifreler ve gönderiler gibi tüm önemli verileri ve bilgileri depolamak için bir veritabanına ihtiyacı olacaktır.

Bu bölüm tamamen veritabanlarını yönetmekle ilgilidir – görevleri çoğunlukla MySQL Veritabanları ve phpMyAdmin aracılığıyla yapılır .

Veritabanları Oluşturun ve MySQL Kullanıcılarını Yönetin

MySQL Veritabanları'na tıklayın . Yeni Veritabanı bölümünde, istediğiniz veritabanı kullanıcı adını girin ve Veritabanı Oluştur öğesine tıklayın .

Mevcut Veritabanları listesine yeni bir veritabanı eklenecektir .

Yeni bir MySQL kullanıcısı eklemek için MySQL Kullanıcıları bölümüne gidin. Orada, kullanıcı adını ve şifreyi girin ve Kullanıcı Oluştur 'u tıklayın .

İşiniz bittiğinde, Veritabanına Kullanıcı Ekle bölümüne gidin. Açılır menüyü tıklayın ve yeni kullanıcıyı ve veritabanını seçin – bu, kullanıcının seçilen veritabanına erişimini sağlayacaktır.

İşiniz bittiğinde, dosyalarınızı phpMyAdmin aracılığıyla bu yeni veritabanına aktarmaya başlayabilirsiniz . Güvenilir site performansı sağlamak için veritabanınızı optimize etmeyi deneyin .

Softaculous Uygulamaları Yükleyici

Softaculous, çeşitli uygulamaların yükleme işlemlerini otomatikleştiren bir komut dosyası kitaplığıdır. En popüler yazılımlar arasında WordPress , phpBB, Joomla ve Drupal bulunur.

cPanel ile sorunsuz entegrasyon sayesinde, herhangi bir yazılımı doğrudan kontrol panelinden yükleyebilirsiniz.

Softaculous ile Yazılım Yükleme

Yüklemek istediğiniz komut dosyasını seçerek başlayın. Yazılımı Komut Dosyası bölümünde bulamıyorsanız, kategorilere göz atmayı deneyin.

Bu örnekte, WordPress'in nasıl kurulacağını göstereceğiz - simgesine tıklayarak devam edin.

Şimdi Kur düğmesine tıklamak , yazılım kurulumunu ve site ayarlarını yapılandırmanızı isteyecektir.

Kurulum URL'sini seçin ve WordPress web siteniz için seçenekleri belirtin. Ek olarak, bir yönetici hesabı oluşturabilir, ücretsiz bir WordPress teması seçebilir ve birden çok eklentiyi önceden yükleyebilirsiniz.

İşiniz bittiğinde, WordPress yükleme işlemini başlatmak için Yükle'ye tıklayın.

Yazılım

Genel olarak, web barındırma hizmetiniz Softaculous Apps Installer için özel bir bölüm oluşturacaktır . Ancak, otomatik yükleyiciyi , diğer komut dosyaları ve uygulamalarla birlikte Yazılım bölümünün altında da bulabilirsiniz .

Bu bölüm temel olarak PHP , Ruby ve Perl gibi programlama dilleriyle ilgili olduğundan, çoğunlukla ileri düzey kullanıcılar tarafından kullanılır.

Etki Alanları

Web yöneticilerinin birden fazla site için bir barındırma hesabı kullanması yaygındır. Bu nedenle, Alan Adları bölümü, alan adlarını yönetme, yeni satın alınan alan adları için ek alan adları ayarlama ve park edilmiş alan adları oluşturma gibi alanla ilgili tüm görevler için özellikler sağlar .

DNS Bölge Düzenleyicisini Kullanma

cPanel, DNS (Alan Adı Sistemi) kayıtları oluşturmak, düzenlemek ve yönetmek için Bölge Düzenleyici içerir. Bu özellik, bir MX kaydı eklemekten etki alanı yapılandırmalarını yönetmeye kadar birçok işlemi gerçekleştirir.

Bir MX kaydı oluşturmak için ilgili düğmeye tıklamanız yeterlidir. Bu yeni bir sayfa açacaktır - Öncelik kutusuna öncelik değerini ve Hedef alanına tam nitelikli bir alan adını girin.

Son olarak, değişiklikleri kaydetmek için Bir MX Kaydı Ekle'ye tıklayın.

Metrikler

Bu modülde listelenen özellikler, ziyaretçi sayısını saymaktan kaynak kullanımını izlemeye kadar web sitesi istatistiklerini izlemek için çalışır. Bu metrikler, web sitenizi geliştirmek için kararlar almanıza yardımcı olabilecek içgörülere erişmenizi sağlar.

Trafik İstatistiklerini Görüntüleme

Her araç, siteniz hakkında kapsamlı raporlar sağlar. Örneğin, Awstats özelliği AWStats yazılımıyla entegre edilmiştir. Trafik istatistiklerini saatlik, günlük veya aylık olarak raporlar.

Ayrıca yazılım, tarayıcı ve konum bilgileri de dahil olmak üzere ziyaretçilerin verilerini kaydeder. Bu, davranışlarını analiz etmeye ve performansı artırmak için değişiklikler yapmaya yardımcı olur.

Belirli bilgileri görüntülemek için sol kenar çubuğundaki seçenekleri bulmanız yeterlidir. Belirli bir zaman dilimine ilişkin raporları görüntülemek için Raporlanan dönemi değiştirin .

Güvenlik

Güvenlik, özellikle kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgileri saklıyorsanız, her site sahibi için büyük bir endişe kaynağıdır. Bu modül, barındırma hesabınızdaki önemli güvenlik ayarlarına göz atmanıza yardımcı olur.

Ekstra güvenlik için SSL sertifikalarını etkinleştirmek için SSH ve SSL/TLS aracılığıyla sunucunuza bağlanmak için SSH Erişimi dahil olmak üzere site güvenliğinizi optimize etmek için birden fazla özellik vardır . Diğer bir önemli özellik, diğer sitelerin site kaynaklarınızı çalmasını engelleyen Hotlink Korumasıdır .

Hotlink Korumasını Yapılandırın

Hotlink koruması, dosyalarınızın diğer sitelerde kullanılmasını engelleyerek bant genişliği miktarınızı korur. Bunu yapmak için Hotlink Protection özelliğini açın ve ayarları yapılandırın.

Belirli sitelerin dosyalarınızı kullanmasına izin vermek için, erişime izin vermek için URL'lerde bunları listelemeniz yeterlidir . Bu arada, hangi tür dosyaların kısıtlanacağını belirtmek için, aşağıdaki uzantılar için Doğrudan erişimi engelle altına dosya biçimlerini yazın .

Ayrıca, belirli bir içerik için istekleri yeniden yönlendirmek istiyorsanız, sağlanan alandaki URL'leri doldurun. Tüm alanlar doldurulduktan sonra değişiklikleri kaydetmek için Gönder'e tıklayın.

Gelişmiş

Adından da anlaşılacağı gibi, bu bölümdeki özellikler sunucuyu yöneterek, ağ bilgilerini izleyerek ve WordPress site önbelleğini LiteSpeed ​​ile temizleyerek web siteleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyen ileri düzey kullanıcılara yöneliktir.

Bu bölümdeki kullanışlı özelliklerden biri Cron Jobs'tur . Zamanlanmış bir yedekleme ayarlamak veya belirli bir süre sonra dosyaları silmek gibi sitenizdeki komutları veya komut dosyalarını otomatikleştirir.

Bir Cron İşi Oluşturun

Belirli bir cron işi çalışırken bildirim almak için simgeye tıklayın ve sağlanan alana bir Cron E-postası ekleyin.

Bir sonraki bölüme geçmeden önce E-postayı Güncelle düğmesini tıkladığınızdan emin olun . Ardından, sistemin ne tür bir cron işi yapmasını istediğinizi belirtin. Otomatikleştirmek istediğiniz komutu Komut kutusuna girin ve Yeni Cron İşi Ekle'yi tıklayın .

E-posta

Tüm web barındırma planlarında e-posta bulunmaz, ancak planınız hem e-posta hem de cPanel içeriyorsa, e-postayla ilgili tüm görevleri burada yöneteceksiniz.

Otomatik yanıtlayıcıları ayarlamaktan özel e-posta hesapları oluşturmaya kadar, bu özellikler bu görevlerin verimli bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olacaktır.

Bir E-posta Hesabı Oluşturun

cPanel kontrol panelinden e-posta hesapları oluşturmak, silmek ve yönetmek için E-posta Hesabı özelliğini kullanın . Simgeye tıklamak, web sitenizdeki aktif e-posta adreslerinin bir listesini açacaktır.

Yeni bir tane eklemek için Oluştur'u tıklayın.

Yeni bir pencere açılacaktır. İstenen bilgileri doldurarak başlayın. İşiniz bittiğinde, Oluştur düğmesini tıklayın.

Peki, cPanel Nedir?
cPanel, Dosyalar, Tercihler, Veritabanları, Web Uygulamaları, Etki Alanları, Metrikler, Güvenlik, Yazılım, Gelişmiş ve E-posta dahil olmak üzere bir dizi modül içeren en popüler Linux tabanlı web barındırma kontrol panellerinden biridir.

Kullanıcı dostu olması ve basit arayüzü, cPanel'i web yöneticileri arasında popüler bir seçim haline getiriyor. Ek olarak, cPanel bir web sitesini çalıştırmayı, web dosyalarını yönetmeyi ve çeşitli görevleri gerçekleştirmeyi kolaylaştırır.

Aşağıda cPanel üzerinden yapabileceğiniz bazı işlemler yer almaktadır:

Site dosyalarını yönetin ve düzenleyin.
Önemli iletişim bilgilerini kaydedin.
WordPress web siteleri için MySQL veritabanları oluşturun ve yönetin.
Yalnızca birkaç tıklamayla yazılımı yükleyin.
Daha iyi performans için Cloudflare'ı etkinleştirin.
DNS kayıtlarını ekleyin ve güncelleyin.
Sitenizin ve sunucunuzun temel ölçümlerini izleyin.
Ekstra güvenlik katmanlarını yapılandırın.
Çeşitli cron işlerini etkinleştirin.
E-posta hesapları oluşturun ve yönetin.
Bu makalenin cPanel'i anlamanıza yardımcı olduğunu umuyoruz. Denemek isterseniz, bir demo sürümü mevcut. cPanel'in ihtiyaçlarınıza uygun olmadığını düşünüyorsanız, orada birçok alternatif var.

Herhangi bir sorunuz veya yorumunuz varsa, bunları aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşın.


Powered by WISECP
Top